فصل دوم نکات کلیدی و سوالات هر درس
 
مطالعات اجتماعی 1
یک شنبه 15 بهمن 1391برچسب:, :: 14:41 ::  نويسنده : فاطمه فتوحی

فصل دوم : نظام اجتماعی

درس اول : نقش اجتماعی 

همانطور که می دانید در هر گروهی الگوهای عملی وجود دارد که همه اعضاء ملزم به رعایت آن ها هستند . در کنار آن ها الگوهای عمل (هنجارهایی) نیز وجود دارد که همة اعضاء ملزم به رعایت آن ها نیستند و اجرای آن ها فقط برای فرد یا افرادی در گروه ضروری است که بسته به جایگاه آن ها در گروه (نقش) مشخص می شود . مثلاً 1 ـ همکاری با بازیکنان دیگر 2 ـ اعتراض نکردن به تصمیم های داور 3 ـ بازی کردن در محدوده ی مشخص زمین و ... در بازی فوتبال الگوی عمل (هنجار) برای همه اعضای تیم است .

اما الگوی عمل و هنجارهایی برای دروازه بان است که برای دیگران نیست مثلاً : در محدوده ی 18 قدم توپ را با دست بگیرد . در حالی که برای دیگران خطا است .

مفاهیم کلیدی :

1 ـ نقش : در هر گروه افراد در جایگاه های (پست) مختلفی قرار می گیرند . به هر یک از این جایگاه ها که افراد با قرار گرفتن در آن ها باید الگوی عمل (هنجار) خاصی را رعایت کنند نقش گفته می شود .

2 ـ نقش ها دو حالت دارند :

الف ـ فرد نقش خود را پذیرفته ، یا آن را انتخاب کرده است مثل : معلمی ، پدری ، نویسنده گی

ب ـ نقش به فرد نسبت داده شده است . مثل : دختر بودن ، پسر بودن ، کرد یا تهرانی بودن ، فرزند اول یا دوم بودن .

3 ـ انتظارات نقش :

الف ـ تکالیف (وظایف) نقش

ب ـ حقوق نقش

4 ـ تکالیف نقش : مجموعه ی رفتارها و الگوهای عملی (هنجار) هستند که از فردی که آن نقش را پذیرفته یا نقش به او نسبت داده شده است انتظار می رود آن ها را انجام دهد .

5 ـ حقوق نقش : مجموعه ی الگوهای عملی (هنجار) که فرد در نقش خاص خود انتظار دارد دیگران نسبت به او انجام دهند ، حقوق آن نقش نامیده می شود .

در زندگی اجتماعی برای تأمین نیازهای مختلف افراد ، تقسیم کار به وجود آمده و در اثر تقسیم کار نقش هایی مختلف در جامعه شکل گرفته است .

سؤالات تستی درس اول نقش اجتماعی

1 ـ جایگاهی که فرد با قرار گرفتن در آن ملزم به رعایت الگوهای عمل خاصی می شود ؟

الف) هنجار

ب) نقش

ج) وظایف نقش

د) همه موارد

2 ـ مجموعه ی رفتارها و الگوهای عملی هستند که از فردی که آن نقش را پذیرفته یا نقش به او نسبت داده شده است انتظار می رود آن ها را انجام دهد .

الف) تکالیف یا وظایف نقش

ب) حقوق نقش

ج) اجبارات نقش

د) ارزشهای نقش

3 ـ به مجموعه الگوهای عملی که فرد در نقش خاصی انتظار دارد دیگران نسبت به وی انجام دهند ........ آن نقش گفته می شود .

الف) حقوق نقش

ب) وظایف نقش

ج) تکالیف نقش

د) هنجار نقش

4 ـ امتحان گرفتن و نمره دادن حقوق کدامیک از نقش های زیر است ؟

الف) معلم

ب) دانش آموز

ج) پدر

د) همسایه

5 ـ تهیه مایحتاج و امکانات برای خانواده از وظایف کدام نقش می باشد ؟

الف) معلم

ب) فرزند

ج) مدیر

د) پدر

6 ـ مشارکت در انتخابات از حقوق کدام نقش است ؟

الف) پدر

ب) همسر

ج) شهروندی

د) مادربزرگ

سؤالات تشریحی درس اول : نقش اجتماعی

1 ـ نقش چه مفهومی دارد ؟ رابطه ی آن را با هنجار بیان کنید ؟ در هر گروه افراد در جایگاه های مختلفی قرار می گیرند ، به هر یک از این جایگاه ها که افراد با قرار گرفتن در آن ها باید الگوهای عمل خاصی را رعایت کنند ، نقش گفته می شود . مثلاً در تیم فوتبال به دروازه بان نقش می گویند . در کلاس معلم و دانش آموز .

2 ـ منظور از تکالیف یا وظایف یک نقش چیست ؟ مثالی بزنید ؟ مجموعه ی رفتارها و الگوهای عملی است که از فردی که آن نقش را پذیرتفه یا نقشی به او نسبت داده شده است ، انتظار می رود آن ها را انجام دهد . مثلاً از معلم انتظار می رود در کلاس درس بدهد . درس دادن وظیفه نقش معلم است .

3 ـ منظور از حقوق نقش چیست ؟ مثالی بزنید ؟ مجموعه ی الگوهای عملی که فرد در نقش خاص خود انتظار دارد دیگران نسبت به او انجام دهند حقوق آن نقش نامیده می شود . پدر انتظار دارد فرزند به او احترام بگذارد و احترام گذاشتن به پدر حقوق نقش پدر می باشد .

4 ـ نقش ها چند حالت دارند ؟ توضیح داده مثالی بزنید ؟ دارای دو حالت 1 ـ فرد نقش خود را پذیرفته یا آن را انتخاب کرده است مانند : معلمی ، پدری ، راننده 2 ـ نقش به فرد نسبت داده شده است مثل دختری ، پسری ، فرزندی و ...

درس دوم : وابستگی متقابل نقش ها

مفاهیم کلیدی

1 ـ نقش ها متقابل وابسته اند : نقش های مختلف در یک گروه به طور متقابل به یکدیگر وابسته هستند . اگر نقش ها و حقوق و تکالیف آن ها را در یک گروه بررسی کنید متوجه می شوید که تکالیف یک نقش حقوق نقش های دیگر و حقوق یک نقش ، تکالیف نقش های دیگر است . (نقش ها متقابلاً) . وابستگی متقابل نقش ها به یکدیگر موجب می شود که با تغییر الگوی عمل مربوط به یک نقش ، الگوهای عمل مربوط به نقش های دیگر نیز تغییر کند .

2 ـ انسانها نمی توانند به تنهایی زندگی کنند و برای تأمین نیازهای یکدیگر باید کنار هم زیست داشته باشند . جامعه نیز از نقش های مختلفی تشکیل شده است و برای بقای زندگی جمعی یا تحقق ارزش ها (رسیدن به هدف مشترک) تقسیم کار میان افراد در قالب نقش های گوناگون به وجود می آید و همه نقش ها و فعالیت ها در جهت تحقق ارزش (هدف) مشترک انجام می شود .

بنابراین هدف نوعی ارزش است که افراد آگاهانه در جهت تحقق آن تلاش می کنند . پس آنچه موجب پیوند نقش ها می شود هدف می باشد (هدف پیوند دهنده ی نقش هاست) .

3 ـ آرمان اجتماعی : ارزش های (هدفهای) مشترکی که هر جمع و جامعه ای برای رسیدن به آن ها تلاش می کند آرمان اجتماعی آن جمع یا جامعه نامیده می شود .

آرمان اجتماعی مشخص می کند که چه کارهایی و چگونه باید در جامعه انجام شود .

سؤالات تستی درس دوم وابستگی متقابل نقش ها

1 ـ نقش های مختلف در یک گروه .............................

الف) در تضاد با یکدیگر می باشند

ب) به شکل متقابل به یکدیگر وابسته اند

ج) رابطه متقابل با یکدیگر ندارند

د) الگوهای عمل یکسان دارند  

2 ـ ارزش های مشترکی که هر جامعه ای برای رسیدن به آنها تلاش می کنند نام دارد ؟

الف) هنجار

ب) الگوی عمل

ج) آرمان اجتماعی

د) انتظارات

3 ـ عامل پیوند دهنده ی نقش ها چیست ؟

الف) هنجار

ب) نقش

ج) هدف

د) تقسیم کار

4 ـ اعتقاد به خداوند یکتا (یگانگی خداوند) آرمان کدام گروه زیر است ؟

الف) گرفتار در توفان  

ب) فوتبال

ج) جامعه ی اسلامی (مسلمانان)

د) مدرسه  

5 ـ ...................... مشخص می کند چه کارهایی و چگونه باید در جامعه انجام شود .

الف) هنجار اجتماعی

ب) نقش های اجتماعی

ج) آرمان اجتماعی

د) هر سه مورد

6 ـ وقتی نقش پدربزرگ و مادربزرگ به نقش های خانواده (پدر ، مادر ، فرزند) اضافه می گردد ، تغییراتی در الگوهای عمل مربوط به نقش های (پدر ، مادر ، فرزند) بوجود می آید . این تغییرات دربر گیرنده ی کدام یک از مفاهیم ذیل است .

الف) تکالیف نقش

ب) حقوق نقش

ج) وابستگی نقش ها

د) آرمان اجتماعی خانواده

7 ـ (تکالیف یک نقش ، حقوق نقش های دیگر و حقوق یک نقش ، تکالیف نقش های دیگر است) این عبارت کدامیک از مفاهیم زیر را دربر می گیرد ؟

الف) نقش ها متقابل یکدیگرند

ب) نقش ها وابسته هستند

ج) آرمان نقش مساوی هستند

د) هیچکدام

8 ـ احترام گذاشتن فرزند به پدر از حقوق نقش پدری است و تأمین احتیاجات فرزند توسط پدر از حقوق نقش فرزندی است . این عبارت بیان گر کدامیک از مفاهیم زیر است ؟

الف) وابستگی نقش ها

ب) تعادل در نقش ها

ج) تعادل در نقش ها

د) نقش ها مقابل یکدیگرند

سؤالات تشریحی

1 ـ در جامعه چه عاملی نقش های مختلف را به یکدیگر پیوند می دهد ؟ ارزش های مشترک یا آرمان اجتماعی ؟

2 ـ منظور از وابستگی متقابل نقش ها چیست ؟ مثال بزنید ؟ تکالیف یک نقش ، حقوق نقش های دیگر و حقوق یک نقش ، تکالیف نقش های دیگر است . بنابراین نقش های مختلف در یک گروه به طور متقابل به یکدیگر وابسته هستند ، وابستگی متقابل نقش های مختلف در یک گروه به طور متقابل به یکدیگر وابسته هستند ، وابستگی متقابل نقش ها به یکدیگر موجب می شود که با تغییر الگوهای عمل مربوط به یک نقش ، الگوهای عمل سایر نقش ها نیز تغییر کند . مثلاً با اضافه شدن دو نقش پدربزرگ و مادربزرگ الگوهای عمل مربوط به آن نقش ها نیز در خانواده تغییر می کند .

3 ـ آرمان اجتماعی را تعریف کنید و مثالی بزنید ؟ ارزش های مشترکی که هر جمع و جامعه ای برای رسیدن به آن ها تلاش می کنند ، آرمان اجتماعی آن جمع یا جامعه نامیده می شود . آرمان اجتماعی مشخص می کند که چه کارهایی و چگونه باید در جامعه انجام شود . مثلاً آرمان اجتماعی جامعه ی اسلامی بر پایه اعتقاد به خداوند یکتا (یگانگی خدا) شکل گرفته است .

4 ـ هدف چیست ؟ پیوند دهندة نقش هاست که نوعی ارزش است که افراد آگاهانه در جهت تحقق (رسیدن) آن تلاش می کنند .

5 ـ تقسیم کار در جامعه برای بقای زندگی جمعی یا تحقق ارزش ها بوجود می آید .

درس سوم : نظام اجتماعی

مفاهیم کلیدی :

1 ـ نظام : از مجموعه ای از اجزاء تشکیل شده است که :

الف ـ به یکدیگر وابسته هستند .

ب ـ یک واحد را تشکیل می دهد .

ج ـ تغییر هر یک از آن ها بر اجزای دیگر اثر می گذارد .

د ـ هر جزء اثر و نتیجه ای دارد .

هـ ـ هر جزء برای بقای کل و اجزای دیگر کاری انجام می دهد

مانند : نظام بدن انسان ، نظام یک ساعت ، نظام یک اتومبیل

2 ـ نظام اجتماعی : به مجموعه ای از نقش های اجتماعی متقابل به هم پیوسته می گویند که برای تحقق هدفی مشخص پیوند یافته و به صورت یک واحد یکپارچه درآمده اند .

مانند : نظام مدرسه ، نظام بانک ، نظام یک اداره ، نظام اجتماعی یک شهر ، نظام کشور

سؤالات تستی درس سوم : نظام اجتماعی

1 ـ با توجه به تعریف نظام ، کدامیک از موارد زیر نظام نیست ؟

الف) موجود زنده

ب) بانک

ج) مدرسه

د) مسافران یک کوپه در قطار

2 ـ به مجموعه ی نقش های متقابل وابسته می گویند که برای تحقق هدفی مشخص پیوند یافته و به صورت یک واحد یکپارچه درآمده اند .

الف) آرمان اجتماعی

ب) نقش های اجتماعی

ج) نظام اجتماعی

د) افکار اجتماعی

سؤالات تشریحی درس سوم نظام اجتماعی

1 ـ ویژگی های مفهوم نظام را بیان کنید ؟ نظام از مجموعه ای از اجزاء تشکیل شده است که به یکدیگر پیوسته هستند . یک واحد را تشکیل می دهند و تغییر هر یک از آن ها بر اجزای دیگر اثر می گذارد ، در نظام هر جزء اثر و نتیجه ای دارد و برای بقای کل و اجزای دیگر کاری انجام می دهد .

2 ـ نظام اجتماعی را تعریف کنید ؟مثال بزنید ؟ به مجموعه ی نقش های اجتماعی متقابل بهم پیوسته که برای تحقق هدفی مشخص پیوندیافته و به صورت یک واحد یک پارچه درآمده اند ، نظام اجتماعی گفته می شود . مثلاً اگر بانک را در نظر بگیریم . نقش های ریاست ، معاونت ، ریاست ، حسابدار ، تحویل دار که هر یک به دیگری وابسته و نقش هایشان متقابل است .

3 ـ رابطه فرد با نظام اجتماعی چگونه است ؟ دو سویه است یعنی فرد در درون نظام های اجتماعی گوناگون عمل می کند . از آن ها تأثیر می پذیرد و بر آن ها تأثیر می گذارد .

                                                                        فرد تأثیر می گذارد

     نظام اجتماعی              رابطه دو سویه

                                                                         فرد تأثیر می پذیرد

درس چهارم : ارتباط نظام های اجتماعی با یکدیگر

مفاهیم کلیدی :

1 ـ نظام اجتماعی کل : به نظامی که دربرگیرندة نظام های دیگر است و همه ی روابط موجود در یک جامعه را دربر می گیرد نظام اجتماعی کل می گویند مانند نظام آموزش و پرورش که دربرگیرنده نظام مدرسه و نظام کلاس است .

2 ـ خرده نظام : به نظام هایی که جزئی از نظام های اجتماعی کل و بزرگ تر هستند ، خرده نظام می گویند . مانند کلاس که خرده نظام مدرسه است و مدرسه که خرده نظام آموزش و پرورش .

3 ـ خرده نظام های اجتماعی نظام هایی هستند که برای تحقق (رسیدن) اهداف نظام اجتماعی کل یا ادامة حیات آن فعالیت می کنند . این فعالیت ها ممکن است دو (2) نوع اثر و نتیجه داشته باشد .

1 ـ اثر مطلوب و مفید 2 ـ اثر نامطلوب و مضر مانند کارخانه اتومبیل سازی ، اتومبیل می سازد و یکی از نیازهای مردم را برطرف می کند اثر مطلوب با تولید اتومبیل هوای شهر و کشور را آلوده می سازد .

اثر مطلوب ـ مانند : خانواده با تربیت فرزندان شایسته در جهت پیشبرد اهداف جامعه کمک کرده است .

اثر نامطلوب ـ خانواده با دقت نکردن و تربیت فرزند ناخلف به جامعه آسیب های جدی می زند . اثر نامطلوب

4 ـ نظام اجتماعی متعادل : در صورتی که خرده نظام های یک نظام اجتماعی کل بر اساس ارزش های هماهنگ شکل گرفته باشند ، یک کل منسجم را تشکیل می دهند که همه اجزای آن در یک جهت عمل می کنند . این نظام اجتماعی ، نظام اجتماعی متعادل خواهد بود .

مثال : اگر آرمان یک جامعه ، رسیدن به بیشترین رشد اقتصادی باشد ، باید تمام خرده نظام های آن متناسب با این آرمان (هدف) فعالیت کنند .

در نظام آموزشی ، : به دانش آموزان باید انضباط ، کار زیاد ، توقع کم ، قانع بودن ، افزایش مهارت ها و داشتنی ها را آموزش دهند.

در نظام وسایل جمعی (صدا و سیما ، روزنامه ها و ...) فیلم ها و برنامه هایی که اسراف و مصرف گرایی و تجمل و مدگرایی را تبلیغ می کنند را پخش نکنند .

در نظام سیاسی : سیاست مداران و هیئت دولت و رهبران سیاسی زندگی ساده و بی آلایشی داشته باشند .

در چنین شرایطی این جامعه می تواند هدف خود را که رسیدن به بیشترین رشد اقتصادی است ، تحقق ببخشد .

5 ـ نظام اجتماعی نامتعادل : اگر ارزش های خرده نظام های یک نظام اجتماعی کل با یکدیگر یا با ارزش های کلی جامعه ناسازگار باشند تضاد و تعارض در جامعه بوجود می آید و نظام اجتماعی کل دچار عدم تعادل (نامتعادل) می شود .

مثلاً جامعه ای را فرض کنید که نظام آموزشی و پرورش آن بر ارزش هایی چون قناعت ، نظم ، کار زیاد و ... تأکید و آموزش              می دهد . ولی فیلم ها و برنامه های تلویزیونی اسراف و تجمل را تبلیغ می کنند . چنین جامعه ای دچار تعرض و تضاد و ناهماهنگی است و آنچه یک خرده نظام ایجاد می کند یک خرده نظام دیگر از بین می برد و خنثی می کند .

نتیجه گیری : اگر ارتباط نظام های اجتماعی با یکدیگر در راستای ارزش های نظام اجتماعی کل باشد خرده نظام ها با یکدیگر هماهنگ هستند و جامعه تعادل دارد ولی اگر مغایر (متفاوت) با ارزش های نظام اجتماعی کل باشند ، خرده نظام ها با یکدیگر تعارض (اختلاف) دارند و جامعه دچار عدم تعادل شده است.

سؤالات تستی درس چهارم

1 ـ نظام اجتماعی متعادل چگونه نظامی نیست ؟

الف) نظامی که خرده نظام های آن هماهنگ با ارزش های نظام اجتماعی شکل گرفته است .

ب) نظامی که هر یک از اجزای آن در جهتی جدا از اجزای دیگر عمل می کنند .

ج) نظامی که خرده نظام های یک کل منسجم را تشکیل می دهند .

د) نظامی که ارزش های پذیرفته شده در بین خرده نظام های آن بعدها به سمت ارزش های مغایر کشیده نشوند .

2 ـ به نظام هایی که جزئی از نظام های اجتماعی بزرگ تر هستند ... گویند

الف) خرده نظام

ب) نظام اجتماعی کل

ج) نظام متعادل

د) الف و ج

3 ـ به نظامی که دربر گیرنده ی نظام های دیگر است و همه ی روابط موجود در یک جامعه را دربر می گیرد .... می گویند .

الف) خرده نظام

ب) نظام اقتصادی

ج) نظام اجتماعی کل

د) نظام متعادل

4 ـ کدامیک از موارد زیر خرده نظام ، نظام اجتماعی کل است ؟

الف) نظام آموزش و پرورش

ب) نظام اقتصادی و خانواده

ج) نظام سیاسی

د) همه موارد

 5 ـ اگر در یک نظام اجتماعی مدرسه و خانواده ساده زیستی و اسراف نکردن را یاد بدهد و فیلم هایی که از تلویزیون پخش می گردد تجمل گرایی و زرق و برق را به نمایش بگذارد این نظام اجتماعی دچار  ................. است .

الف) تعادل

ب) عدم تعادل

ج) متعادل

د) عدم نامتعادل

سؤالات تشریحی درس چهارم

1 ـ اگر در یک نظام اجتماعی ، خرده نظام ها با یکدیگر هماهنگی نداشته باشند ، چه مسائلی پیش می آید ؟

تضاد و تعارض به بخش های مختلف جامعه حاکم می شود و جامعه دچار عدم تعادل می شود .

2 ـ نظام اجتماعی متعادل چیست ؟ چه عواملی باعث به هم خوردن تعادل نظام اجتماعی می شود ؟

در صورتی که خرده نظام های یک نظام اجتماعی کل بر ارزش های هماهنگ شکل گرفته باشند ، یک کل منسجم را تشکیل  می دهند که همه اجزای آن در یک جهت عمل می کنند . این نظام اجتماعی ، نظام اجتماعی متعادل خواهد بود ـ همسو و هماهنگ نبودن ارزش های خرده نظام ها با یکدیگر و با نظام اجتماعی کل .

3 ـ منظور از نظام اجتماعی کل چیست ، و خرده نظام را تعریف کنید ؟ مثال بزنید ؟

نظامی است که دربرگیرنده ی سایر نظام ها است و همه روابط موجود در یک جامعه را دربر می گیرد . به نظام هایی که جزئی از نظام های اجتماعی بزرگ تر هستند ، خرده نظام می گویند مانند خرده نظام خانواده ، خرده نظام سیاسی ـ اقتصادی ـ آموزشی که خرده نظام های نظام اجتماعی کل هستند .

4 ـ خرده نظام های نظام اجتماعی کل را نام ببرید ؟

الف ـ نظام آموزش و پرورش ب ـ نظام اقتصادی ج ـ نظام سیاسی د ـ نظام خانواده

5 ـ تعارض (عدم تعادل) در نظام اجتماعی کل را تعریف کنید و مثال بزنید ؟

اگر ارزش های خرده نظام های یک نظام اجتماعی کل با یکدیگر یا با ارزش های کل جامعه ناسازگار باشند یا بعدها به سمت ارزش های مغایر کشیده شوند ، تضاد و تعارض بر بخش های مختلف آن جامعه حاکم خواهد شد . مثلاً در یک جامعه درگیر جنگ، هدف اصلی پیروزی در جنگ یا دفاع در مقابل تهاجم دشمن است . در چنین حالتی اگر کار همه ی خرده نظام ها باید با این هدف تناسب پیدا کند در غیر اینصورت این جامعه در جنگ شکست خواهد خورد . در چنین حالتی خرده نظام اقتصادی با هدف کسب بیشترین سود از موقعیت سوءاستفاده کند . در این صورت هدف خرده نظام اقتصادی با هدف نظام اجتماعی کل مغایر است .

6 ـ با ذکر مثالی تعارض میان نظام آموزشی و اداری را بیان کنید ؟

آموزش و پرورش افراد را منظم ، وظیفه شناس ، پرکار و تابع قانون تربیت کند این افراد باید در خرده نظام های اقتصادی و اداری و ... به کار مشغول شوند . این گونه افراد اگر بخواهند در اداره ای که در آن کم کاری و عدم رعایت قانون رویه ای معمول و هنجار باشد کار کنند یا آنچه را که در آموزش و پرورش آموخته اند باید فراموش کنند یا اینکه دچار دوگانگی ارزشی می شوند و نمی داند بالاخره آموزش و پرورش درست گفته است یا محیط کار .


 

درس پنجم : نظام اجتماعی و فرد

مفاهیم کلیدی :

1 ـ نظام اجتماعی مجموعه ای از نقش هاست بنابراین نظام اجتماعی برای بقا و دوام خویش به افرادی نیاز دارد که نقش ها و الگوهای عمل تشکیل دهنده ی آن را تحقق بخشند .

2 ـ جامعه پذیری (اجتماع پذیری) (اجتماعی شدن) : آماده شدن فرد توسط جامعه برای برعهده گرفتن نقش ها را جامعه پذیری می گویند .

3 ـ جامعه پذیری به دو شکل انجام می شود :

الف ـ از طریق درونی کردن ارزش ها و هنجارها به دو طریق تشویق و تنبیه

ب ـ از طریق کنترل اجتماعی (مجازات)

4 ـ درونی کردن ارزش ها : اموری که ابتدا برای افراد دارای ارزش نیست و فرد به آن ها تمایلی ندارد ، در طی جامعه پذیری اهمیت می یابند و به صورت ارزش در می آیند و فرد برای انجام آن امور احساس اجبار نمی کند بلکه با خشنودی و از روی میل آنها را انجام می دهد . به این جریان درونی کردن ارزش ها می گویند .

5 ـ راههای درونی کردن ارزش ها و هنجارها از دو طریق انجام می گیرد : الف ـ تشویق مثلاً کودک برای زنده ماندن به غذا نیاز دارد اما پدر و مادر بر رفع نیاز ، طرز و شیوه غذا خوردن را به او یاد می دهند یا از طریق تشویق و پاداش (محبت کردن ، گفتن کلمات محبت آمیز مثل آفرین و ...) یا ب ـ تنبیه (اخم کردن ، قهر کردن) تا بالاخره طرز غذا خوردن در وجود کودک درونی شده و کودک خود به خود بدون اجبار به همان روش و طرزی که پدر و مادر به او یاد داده اند غذا می خورد .

6 ـ کنترل اجتماعی : اجتماعی کردن افراد را از طریق اعمال مجازات کنترل اجتماعی می گویند (در صورتی که فرد الگوهای عمل (هنجار) و ارزش های جامعه را محقق نسازد (انجام ندهد) با اجبار و زور جامعه رو به رو می شود که به آن مجازات یا کنترل اجتماعی می گویند مانند : محکوم شدن مجرم به مجازات زندان ـ سرزنش والدین به فرزندان و ...

نتیجه گیری : نظام اجتماعی برای بقای خود افراد را جامعه پذیر می کند و این کار را از دو طریق 1 ـ درونی کردن ارزش ها و           2 ـ کنترل اجتماعی انجام می دهد . یعنی نظام اجتماعی بهرحال افراد را جامعه پذیر می کند و افراد را به حال خود رها نمی گذارد.

سؤالات تستی درس پنجم

1 ـ کدامیک از موارد زیر از نمونه های جامعه پذیری است ؟

الف) معلمی که به دانش آموزان مطالبی را یاد می دهد . 

ب) مادری که به فرزند خود امر و نهی می کند و مثلاً غذا خوردن را به او می آموزد .

ج) نویسنده ای که داستانی می نویسد و در ضمن آن ، الگوهای عمل خاصی را به خوانندگان کتاب خود می آموزد .

د) مادری که فرزندانش را سرزنش می کند .

هـ) همه موارد .

2 ـ بی مهری دیدن از دوستان برای رعایت نکردن هنجارهای گروه ، نشان دهندة کدام یک از موارد زیر است ؟

الف) جامعه پذیری

ب) درونی کردن ارزشها

ج) کنترل اجتماعی

د) اجتماع پذیری

3 ـ محکوم شدن مجرم به مجازات زندان در رابطه با کدام گزینه صحیح می باشد ؟

الف) درونی کردن ارزش

ب) جامعه پذیری

ج) کنترل اجتماعی

د) تعامل اجتماعی

4 ـ اعمال اجباری از سوی جامعه در قالب الگوهای عمل مشخص را چه می گویند ؟

الف) کنترل اجتماعی

ب) جامعه پذیری

ج) درونی کردن ارزش ها

د) تعامل اجتماعی

5 ـ کدام گزینه در میان مفهوم درونی کردن ارزش ها صحیح می باشد ؟

الف) محکوم شدن مجرم

ب) احترام گذاشتن به معلم 

ج) جریمه نقدی پلیس

د) بی مهری دوستان نسبت به فردی که هنجارها را رعایت نکرد است

6 ـ کدام گزینه مفهوم جامعه پذیری را دربر دارد ؟

الف) آموزش معلم به دانش آموزان

ب) محکوم شدن مجرم به مجازات

ج) امر و نهی والدین به فرزندان

د) همه موارد

7 ـ اگر افرادی نباشند که در نقش های مختلف به الگوهای عمل تحقق بخشند ، واقعیتی به عنوان نظام اجتماعی وجود نخواهد داشت ؟

الف) صحیح است

ب) غلط است

 

8 ـ نظارت پلیس بر تردد وسایل نقلیه در رابطه با کدام گزینه صحیح می باشد ؟

الف) جامعه پذیری

ب) کنترل اجتماعی

ج) درونی کردن ارزش ها

د) هیچکدام

9 ـ آماده شدن فرد توسط جامعه برای برعهده گرفتن نقش ها را چه می گویند ؟

الف) درونی شدن  

ب) جامعه پذیری

ج) کنترل اجتماعی

د) نهادی شدن

10 ـ جریمه نقدی پلیس راهنمایی و رانندگی از مفاهیم زیر می باشد ؟

الف) حقوق نقش

ب) درونی کردن ارزش

ج) کنترل اجتماعی

د) تکلیف نقش

11 ـ در جریان زندگی اجتماعی ، اموری که برای فرد مهم نیست و او به آن ها تمایلی ندارد برای وی مهم می شود و به صورت ارزش در می آید . به این جریان ................................ می گویند .

الف) کنترل اجتماعی

ب) اجتماعی شدن

ج) جامعه پذیری  

د) درونی کردن ارزش ها

12 ـ اجتماعی کردن افراد را از طریق اعمال مجازات ........................ گویند .

الف) درونی کردن ارزش

ب) نظام ارزشی

ج) اجتماعی شدن

د) کنترل اجتماعی

13 ـ برخاستن از روی صندلی اتوبوس و جای دادن به افراد مسن بیانگر کدامیک از مفاهیم زیر می باشد ؟

الف) درونی کردن ارزش

ب) مجازات اجتماعی  

ج) کنترل اجتماعی

د) نظام اجتماعی متعادل

14 ـ «عذاب وجدان» نتیجه کدامیک از اشکال جامعه پذیری می باشد ؟

الف) اجتماعی شدن

ب) درونی کردن ارزشها

ج) مجازات اجتماعی

د) کنترل اجتماعی


 

سؤالات تشریحی درس پنجم

1 ـ «جامعه پذیری» چیست و با بقای نظام اجتماعی چه رابطه ای دارد ؟

آماده شدن فرد توسط جامعه برای برای برعهده گرفتن نقش ها را جامعه پذیری می گویند مثلاً : معلمی که به دانش آموزان مطالبی را یاد می دهد و ... . بدون جریان جامعه پذیری افراد نمی توانند نقش ها و الگوهای عمل (هنجار) نظام اجتماعی را تحقق بخشند و در نتیجه نظام اجتماعی به کل از بین می رود .

2 ـ جامعه افراد را از چند طریق اجتماعی می کند ؟

جامعه ، افراد را به دو شکل اجتماعی می کند

الف ـ از طریق درونی کردن ارزش ها

ب ـ از طریق کنترل اجتماعی (مجازات)

3 ـ منظور از درونی کردن ارزش ها چیست ؟

جریانی را که در آن اموری که ابتدا برای فرد دارای ارزش نیست و فرد به آن تمایلی ندارد ، ولی در طی جامعه پذیری اهمیت            می یابند و به صورت ارزش در می آیند ، درونی کردن ارزش ها می گویند .

4 ـ کنترل اجتماعی را تعریف کنید .

اجتماعی کردن افراد را از طریق اعمال مجازات کنترل اجتماعی می گویند .

5 ـ هدف از کنترل اجتماعی (مجازات) چیست ؟ مثال هایی بزنید .

در صورتی که فرد هنجارهای جامعه را انجام ندهد با مجازات روبرو می شود . مثل سرزنش فرزندان توسط والدین ، محکوم شدن مجرم به مجازات و ... هدف از این مجازات ها ، واداشتن فرد به رعایت هنجارها و ارزش های جامعه است .


نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:





درباره وبلاگ


به وبلاگ من خوش آمدید
آخرین مطالب
آرشيو وبلاگ
پيوندها
  • ساعت رومیزی ایینه ای
  • رقص نور لیزری موزیک

  • تبادل لینک هوشمند
    برای تبادل لینک  ابتدا ما را با عنوان مطالعات اجتماعی 1 و آدرس motaleate.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.





نويسندگان


<-PollName->

<-PollItems->

آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 36
بازدید دیروز : 3
بازدید هفته : 41
بازدید ماه : 58
بازدید کل : 12608
تعداد مطالب : 12
تعداد نظرات : 1
تعداد آنلاین : 1